Zimmet suçu, kamu görevlilerinin kamuya ait mal ve parayı zimmetlerine geçirmesine verilen addır. Bu suçun işlenmesi için bir kamu görevlisinin, kamuya ait olan mal, değerli eşya veya parayı kendi hesabına geçirmesi gerekmektedir.
Bu mesleki makale veya dilekçe, herhangi bir ticari kazanç hedefi olmaksızın, mesleki çalışmalarımızı internet ortamında sürdürmek, meslektaşlarımıza destek sağlamak, büromuzun uzmanlaştığı alanlar hakkında bilgilendirme yapmak ve bilimsel araştırmalarımızı paylaşmak amacıyla hazırlanmıştır. Yoğun emek ve zaman harcanarak, somut verilere dayalı ve mesleki teknik araştırmalar ışığında oluşturulan bu içerik, avukatımız tarafından, reklam yasağı yönetmeliğinin 6. ve 7. maddeleri dikkate alınarak kaleme alınmış ve yayımlanmıştır. Hukuki danışmanlık veya ücretli avukatlık hizmeti almak için lütfen kendi avukatınıza başvurunuz.
Zimmet Suçu Nedir?
Konu İçeriği
Zimmet suçunun faili herhangi bir kişi olmaz, bu suçu işleyen kişinin mutlaka kamu görevlisi olması gerekmektedir. Bir devlet kurumunda çalışan devlet memurunun kamu malını veya parasını zimmetine geçirmesinin bir takım cezai yaptırımları mevcuttur. Zimmet suçunun cezai yaptırımları suçun niteliğine göre değişmektedir. Devlet memurunun zimmet suçunu geçici veya kalıcı olarak işlemesi, zimmet suçunun cezasını belirleyen temel unsurdur.
İlginizi çekebilir: Yağma Suçu
Bir devlet memuru, kamuya ait bir malı veya parayı geçici olarak zimmetine geçirip kullanırsa, daha sonra bu malı veya parayı kamuya iade ederse, bu suç kanunda kullanma zimmeti olarak ifade edilmektedir. Kullanma zimmetine verilen cezalar, zimmet suçuna verilen cezalardan daha hafiftir. Zimmet suçunun çeşitli özellikleri bulunmaktadır.
Bunlar nitelikli zimmet suçları ile basit zimmet suçlarıdır. Nitelikli zimmet suçları, sanığın suçu uygularken diğer insanları veya kurumları aldatarak, hile ile bu suçu gerçekleştirmesidir. Zimmet suçunun basit olarak işlenmesi ise suçun işlenmesinde hileli yollara başvurulmamasıdır. Zimmet suçu davalarına Ağır Ceza Mahkemeleri bakmaktadır.
Zimmet Suçu Mahkeme Kararları
Zimmet suçu mahkeme kararları emsal alınarak savunması yapılan davalardan biridir. Zimmet suçuyla ilgili savunmalarda daha önce gerçekleşmiş mahkeme kararları örnek alınmakta, bu mahkeme kararları kanıt olarak mahkemelere sunulmaktadır. Zimmet suçlarının savunmalarında suçun neden ve hangi amaçla işlendiği, suçun nasıl işlendiği vb. konular temel alınmaktadır.
Zimmet Suçu TCK
Zimmet suçu TCK 247. ve 249. maddelerinde düzenlenmiştir. Bu maddelere göre; bir kamu görevlisinin devlete ait olan değerli mal veya parayı alıp kendi hesabına veya bir başkasının hesabına geçirmesi ile zimmet suçu oluşur.
TCK’nın aynı maddelerine göre, bir kamu görevlisinin kamuya ait olan mal veya parayı geçici olarak zimmetine geçirip iade etmesi de zimmet suçuna hükmolunsa da bu suça verilecek olan ceza, nitelikli zimmet cezasından daha düşüktür. Zimmet suçları ile yargılanan kamu görevlileri işlenen suçun niteliğine göre, 3 farklı şekilde ceza almaktadır. Bunlar; basit zimmet, nitelikli zimmet ve kullanma zimmeti suçlarıdır. TCK’ya göre basit zimmet suçlarının cezası 5 ila 12 yıl arası hapis cezasıdır.
Nitelikli zimmet suçlarının cezası en az 7,5 yıl hapis cezasıdır. Bu süre suçun niteliğine göre ağırlaştırılabilmektedir. Kullanma zimmet suçlarının cezası ise, basit zimmet suçunun 1/2 veya farklı oranlarda hafifletilmesiyle verilmektedir. Kullanma zimmeti suçlarında kamu malı veya parası geçici olarak alındığı ve iade edildiği için cezası hafifletilmektedir.
Ancak bu cezanın hafifletilme oranına karar verecek olan kişi davanın hâkimidir. Hâkim, suç unsurlarının ayrıntılarına, suçun neden işlendiğine ve suçun nasıl işlendiğine bakarak ceza indirim oranına karar verecektir. Ancak TCK’ya göre davanın hâkimi, kullanma zimmeti davasında sanığa ceza verirken, basit zimmet cezası üzerinden 1/2 oranından daha fazla bir indirim yapamaz.
Zimmet Suçunda Zamanaşımı
Zimmet suçu zamanaşımı süresi TCK’ya göre 15 yıllık bir süreyi kapsamaktadır. Zimmet suçunda dava açılması için bir şikâyete gerek duyulmamaktadır. Savcılık kararının alınması zimmet suçlarının soruşturulması için yeterli olmakta, bu suçun mağdur olan tarafı devlet olması nedeniyle, şikâyete ihtiyaç duyulmamakta, dava açılması için savcılık kararı yeterli olmaktadır. Bir kamu görevlisi tarafından gerçekleştirilen zimmet suçları, tespit edilemediği ve hakkında dava açılamadığı zaman, üzerinden 15 yıl geçtiği takdirde ortaya çıkarılsa bile ceza verilmemektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Zimmet Suçu Nedir ?
Zimmet suçu, kamu görevlilerinin kamuya ait mal ve parayı zimmetlerine geçirmesine verilen addır.
Zimmet Suçu Savunması Nasıl Yapılır ?
Zimmet suçlarının savunmalarında suçun neden ve hangi amaçla işlendiği, suçun nasıl işlendiği vb. konular temel alınmaktadır.
Zimmet Suçu Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır ?
Zimmet suçu zamanaşımı süresi TCK’ya göre 15 yıllık bir süreyi kapsamaktadır.