Yoksulluk nafakası, boşanma sebebiyle yoksulluğa düşen ve diğer eşten daha az kusurlu olan eşe, diğer eş tarafından ödemesine karar verilen nafaka türüdür. Bu nafaka süresiz olarak aylık ödemeler şeklinde bağlanabileceği gibi tek seferde de ödenebilir. Boşanma davası açılırken de talep edilebilir. Yoksulluk nafakasının önemli bir özelliği hem erkeğe hem de kadına verilen bir nafaka türüdür. Kadın veya erkek fark etmeksizin boşanma davasında daha az kusurlu olan eş boşanmadan dolayı yoksulluğa düştüğü gerekçesiyle yoksulluk nafakasına başvurabilir.
Mahkeme başvuru yapan eşin ekonomik durumunu inceledikten sonra yoksulluk nafakası bağlanmasına karar verebilir. Bu nafakada kusurlu olmamak da önemlidir. Eğer boşanma davasında yoksulluk nafakasını talep eden taraf kusurlu taraf ise, nafaka talebi mahkeme tarafından reddedilecektir. Yoksulluk nafakasını günümüzde erkekler de talep edebilmektedir, ancak genellikle ülkemizde çalışmayan taraf kadın olduğu için yoksulluk nafakasını çoğunlukla kadınlara bağlanan bir nafaka türü olarak bilinir.
Yoksulluk Nafakası Nedir ?
Konu İçeriği
Türk Medeni Kanununa göre 4 çeşit nafaka vardır. Bunlar; yoksulluk nafakası, iştirak nafakası, tedbir nafakası ve yardım nafakasıdır. İştirak nafakası çocuklar için velayeti alan eşe ödenen nafakadır. Tedbir nafakası, boşanma sürecinde tarafların ekonomik olarak zor duruma düşmemeleri için ödenen geçici nafakadır. Yardım nafakası ise boşanmış olan ve ekonomik sıkıntıya düşen bir kişinin kendi ailesinden talep ettiği yardım nafakasıdır. Yoksulluk nafakasını ayıran özellik ise boşanma sebebiyle yoksulluğa düşen tarafa tek seferde veya süresiz olarak diğer eşin ödeyeceğine hükmolunan nafakadır. Yoksulluk nafakasının konu olduğu davalara bakmakla görevli olan mahkeme aile mahkemesidir. Yoksulluk nafakası bir boşanma davasının açılması ile birlikte talep edilebileceği gibi boşanma davası sonuçlandıktan sonra da talep edilebilir.
İlginizi Çekebilir; Boşanma Davasını Kadın Açarsa Nafaka Alabilir Mi ?
Yoksulluk Nafakası Ne Kadar ?
Yoksulluk nafakası, nafakayı ödeyecek olan eşin ekonomik durumu incelenip değerlendirilerek belirlenmektedir. Anlaşmalı boşanmalarda ise çiftler kendi aralarında yoksulluk nafakası miktarını önceden belirleyip mahkemeye bildirdikleri takdirde hâkim de tarafların bu taleplerini değerlendirecektir. Bu durumda hâkim tarafları bu taleplerini onaylayarak eşlerin önceden belirlediği miktarı yoksulluk nafakası olarak bağlayabilmektedir. Yoksulluk nafakasında miktar belirlenirken mahkemenin temel aldığı en önemli unsur nafakayı talep eden tarafın ihtiyaçları ile nafakayı ödeyecek tarafın ekonomik durumudur.
Mahkeme, bu iki unsur arasındaki dengeyi sağlamaya çalışacak ve her iki taraf için de en uygun miktarı belirleyecektir. Yoksulluk nafakası bağlandıktan sonra ilerleyen zaman içinde nafakanın artırılması ya da azaltılmasına yönelik dava açılabilir. Bu davalara uyarlama davası adı verilmektedir. Uyarlama davalarında nafakanın artmasını talep eden taraf nafaka alacaklısı, nafakanın azaltılmasını talep eden taraf ise nafaka borçlusudur. Bir uyarlama davasının açılabilmesi için boşanma davasının sonucunda yoksulluk nafakası kararı verilmiş olması ve bir süredir nafakanın düzenli olarak ödeniyor olması gerekmektedir. Alanında uzman bir avukat ile iş birliği yapmak için Mersin Nafaka Avukatı mızla iletişime geçebilirsiniz.
Yoksulluk Nafakası Miktarı
Yoksulluk nafakası, bir boşanma davasında taraflardan birinin, boşanma nedeniyle yoksul duruma düştüğünü ve diğer eşin kendisine nafaka yardımında bulunmasını talep etmesiyle işleme alınan bir nafakadır. Yargıtay kararlarına göre, yoksulluk nafakasının çoğunlukla süresiz bir şekilde, nafaka koşulları bozulana kadar ödendiği görülmektedir. Ancak Yargıtay kararlarında bu nafakanın tek seferde ve toplu miktarda ödendiği durumlar da vardır. Yoksulluk nafakasının miktarının belirlenmesinde birçok unsur dikkate alınmaktadır. Bu unsurlardan en önemlisi tarafların ihtiyaçları ile gelir durumlarıdır.
Yoksulluk nafakasının miktarı, boşanmadan dolayı yoksul hale gelen tarafın yoksulluğunu giderecek ölçüde olmalıdır. Aynı zamanda bu miktar, yoksul hale gelmiş eşin gıda, barınma, ısınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir miktar olmalıdır. Ancak yoksulluk nafakasının miktarı belirlenirken nafaka ödeyecek olan kişinin nafaka yüzünden yoksulluğa düşmeyecek olması da önemlidir. Mahkeme her iki tarafın da menfaatlerini koruyacak şekilde bir karar vererek yoksulluk nafakası için en uygun miktarı belirleyecektir.
Yoksulluk Nafakası Ne Kadar ?
Nafakayı ödeyecek olan eşin ekonomik durumu incelenip değerlendirilerek belirlenmektedir.
Yoksulluk Nafakası Nedir ?
İştirak nafakası çocuklar için velayeti alan eşe ödenen nafakadır.
Yoksulluk nafakası şartları nelerdir?
Boşanma sonucu yoksulluk seviyesine düşecek olan taraf diğer taraftan mali geliri seviyesinde nafaka isteyebilir.