Kişilerin reşit olmasına rağmen çeşitli kısıtlamalar altında olması durumunda Vesayet Altına Alınma durumu ortaya çıkabilir. Çocuklar ana babaları ile velayet ilişkisine dayalı bir bağa sahip olmadıklarında reşit olana kadar vesayet altına alınmaları gerekebilir. Çocukların ve yetişkinlerin vesayet altına alınmasını gerekli kılan çeşitli nedenler vardır. Mal varlıklarının korunması da bu sebeplerden biridir.
Kişi vesayet altına alınacağı zaman bir vasi tayin edilmesi gerekli olur. Kişilik haklarını ve mal varlığı haklarını koruyan bu uygulama için koşulların sağlanması gereklidir. Çocuklar açısından bakıldığında küçük yaşta olmaları ve reşit olana değin korunmaya muhtaç olmaları bu sebeplerden yalnızca biridir. Yetişkinler içinse kısıtlılık hali gerekir. Bu durum bilirkişi raporları ile belgelenir.
Vesayet Altına Alınmanın Şartları Nelerdir ?
Konu İçeriği
Kişiler çeşitli sebeplerle vesayet altına alınabilir. Vesayet Altına Alınma Şartları Nelerdir ? Birçok kişi için bilinmeyenler arasında yer alır. Çocuk ya da yetişkin bireyler açısından koşulların farklılık gösterdiği görülür. Bununla birlikte vesayet altına alınmanın temel nedeni kişilik haklarının ve mal varlığı haklarının korunmasıdır. 18 yaş altındaki bireylerin çocuk olarak kabul edilmesi nedeni ile bu yaşa kadar olanların ana babaları ile velayet ilişkisi olmadığında vesayet altına alınması gerekir.
Vesayet Altına Alınma olarak adlandırılan uygulama hukuki açıdan zorunludur. Kişilerin çeşitli nedenlerle kısıtlılık halleri bulunması durumunda da vesayet altına alınmaları gerekli olabilir. Vesayet altına alınma gerekçelerinden biri de sağlık problemleri nedeni ile bireyin kısıtlı olmasıdır. Alkol ya da uyuşturucu bağımlılığı, kişinin hapis cezası almış olması da kısıtlılık halleri arasında kabul edilir. Vasi Olarak Atanacak Kişinin Tespiti için bazı çalışmaların yapılması gerekir.
Vesayet Altına Alınma Dilekçe Örneği
Kişilerin vesayet altına alınması gerekli olduğunda yaş durumu, kısıtlılık halleri dikkate alınır. Bu tür bir uygulama yapılacağı zaman nedenin belirlenmesi gerekirken ayrıca bilirkişi raporu gibi resmî belgelerden de yararlanılır. Vesayet Altına Alınma Dilekçe Örneği de hazırlanması gereken evraklar arasındadır. Bu dilekçe Sulh Hukuk Mahkemesi’ne sunulur. Dilekçe konusu olarak vasi atanması yer alırken burada kişilerin kimlik bilgilerine de yer verilir.
Ayrıca açıklamalar kısmında gerekli bilgilerin yer alması icap eder. Hukuksal nedenlerin yanı sıra delillerin de dilekçede beyan edilmesi zorunludur. Eklerde ise sağlık raporları yer alır. Vesayet Altına Alınma işlemi yapılacağı zaman vesayet makamına karşı bazı sorumluluklar bulunur. Vesayet makamının suiistimalleri engellemek açısından belli aralıklaarla denetleme yaptığı görülür. Vasi bu makama belirli dönemler içerisinde raporların yanı sıra hesapları da sunmakla yükümlüdür.
Vesayet Altına Alınması Ne Demek ?
Vesayet olarak adlandırılan uygulama hukuki bir boyuta sahiptir. Çeşitli nedenlerle vasi tayin edilmesi söz konusu olur. Vesayet Altına Alınma Ne Demek ? Merak edilenler arasında yer alır.
Kişilerin 18 yaşına kadar çocuk sayılması nedeni ile ana babası ile velayet ilişkisi olmadığında vesayet altına alınması gerekir. Ayrıca kısıtlı bireyler açısından da bu uygulamadan yararlanılır. Kişinin mal varlığı ve kişilik haklarının korunması için Vesayet Altına Alınma işlemi uygulanır.
Vesayet Altına Alınma Nedir ?
Vasi olarak atanacak kişilerin bağımsız olmadıkları görülürken bu bireyler vesayet makamına karşı sorumlu olur. Vesayet Altına Alınma Nedir ? Dendiğinde kişilik hakları ve mal varlığı haklarının korunabilmesi için hukuki bir uygulama olduğunu söylemek doğru olur. Bu uygulamanın yapılabilmesi ise koşulların sağlanması ile mümkündür.
Vesayet Altına Alınma işlemi yapılırken hukuki yollardan hareket edilir. Bunun için de Sulh Hukuk Mahkemesi’ne dilekçe verilerek müracaat edilmesi zorunludur. Ayrıca bilirkişi raporları aracılığı ile de durum tespiti yapılır. Vasi olarak atanan kişilerin taşınmazlarla ilgili olarak yapacakları işlemler sırasında mahkemelerden izin alınması gerekli olur. Bu tür durumlarda mahkemeler denetim makamı olarak görev yapar. Daha ayrıntılı bilgi için Velayet Davası Avukatı mızla iletişime geçebilirsiniz.
Vasi ne yapamaz?
Vesayet altındaki kişi adına, kefil olma, vakıf kurma, önemli bağışlar yapma gibi şeyleri yapamaz.
Vesayet kararını kim verir?
Görevli olan ve davaya bakan sulh hukuk mahkemesi verir.
Vasi maaş alır mı?
Vasisi olduğu kişiden ücret talep etmeye hakkı vardır.