Velayet davası dilekçe örnekleri, çocuğun velayetini almak için açılan davalar ile velayetin değiştirilmesi veya çocuğun geçici velayetinin alınması konularında hazırlanan dilekçelerdir. Boşanma davalarının en önemli konusu velayettir. Boşanma davalarında mahkeme tarafından verilen her velayet kararının gerekçeleri birbirinden farklı olduğu için, her velayet davası dilekçe örneği de farklı bir şekilde hazırlanmalıdır.
Velayet Davası Dilekçe Örneği
Konu İçeriği
Velayet davası dilekçe örneği, davacı ve davalının adı, soyadı ve adres bilgilerini, davanın konusunu, velayeti almak isteyen tarafın gerekçelerini ve taleplerini içermelidir. Velayet davası dilekçesinde dava konusunun ayrıntılarına da yer verilmeli, velayeti almak isteyen tarafın talepleri mevzuata ait olan hükümlerle hukuki üslup ile ifade edilmelidir. Velayet davası dilekçesinde hukuki mevzuata uygun şekil ve dil kullanmak çok önemlidir. Ayrıca dilekçede velayet konusu ile ilgili tüm gerekçe ve talepler somut deliller ve olaylarla ifade edilmelidir.
Velayetin Değiştirilmesi Dava Dilekçesi
Velayet davası dilekçe örneği olarak velayetin değiştirilmesi dava dilekçesi, en fazla kullanılan dilekçe türlerinden biridir. Bir boşanma davasında çocuğun velayetini almayan taraf, 1 yıl sonra mahkemeye başvurarak velayetin değiştirilmesi için dilekçe verebilir. Velayetin değiştirilmesi dava dilekçesinde velayeti almak isteyen tarafın adı, soyadı, kimlik bilgileri ve adresi ile davalı tarafın adı, soyadı, açık adres bilgilerine de yer verilmelidir.
Aynı zamanda dilekçede velayetin değiştirilmesine yönelik gerekçeler ve talepler hukuki mevzuata uygun bir şekilde ifade edilmelidir. Velayetin değiştirilmesi dava dilekçesinde çocuğun ihtiyaçlarını, bakımını, eğitimini, çocuğun sosyal, psikolojik, ekonomik ihtiyaçlarını kapsayan gerekçelere yer verilmelidir. Bu dilekçede somut deliller ve somut olaylar da yer almalı, aynı zamanda velayeti almak isteyen kişinin, çocuğun menfaati doğrultusunda çocuğa sağlayacağı imkânlardan da bahsedilmelidir.
Geçici Velayet Talebi Dilekçesi
Velayet davası dilekçe örneği olarak en fazla kullanılan dilekçelerden bir diğeri ise geçici velayet talebi dilekçesidir. Boşanma davalarının sonucunda velayet hakkının anne veya babaya verildiği durumlarda, kişiler 1 yıl sonra mahkemeye başvurarak geçici velayet talebinde bulunabilirler. Bunun için bu kişiler geçici velayet talebi dilekçesi ile mahkemeye başvurarak geçici velayet talebinde bulunmalıdırlar.
Geçici velayet talebi dilekçesinde çocuğun velayetini almış olan kişinin çocuğa yeterince bakamaması, çocuğa şiddet uygulaması veya çocuğu ihmal etmesi gerekçe gösterilerek geçici velayet talebi dilekçesi ile mahkemeye başvuru yapılabilir. Geçici velayet talebi dilekçesinde velayeti almak isteyen kişinin gerekçe ve talepleri açık ve somut deliller ile ifade edilmelidir.
Velayetin Değiştirilmesi İstinaf Dilekçesi Örneği
Velayet davası dilekçe örneği olarak kullanılan bir diğer dilekçe ise velayetin değiştirilmesi istinaf dilekçesi örneğidir. Velayetin değiştirilmesine yönelik istinaf dilekçesi mahkemenin verdiği kararın hukuka aykırı olması nedeniyle başvurulan, velayetin değiştirilmesine yönelik bir taleptir. Velayetin değiştirilmesi istinaf dilekçesinde mahkeme kararına yönelik gerekçelerle birlikte velayete yönelik talepler hukuki açıdan uygun bir üslupla, açıkça ifade edilmelidir.
Tüm velayet davalarında gözetilen en önemli husus çocuğun menfaatleridir. Bu yüzden velayetin değiştirilmesi istinaf dilekçesinde çocuğun menfaatlerine uygun olmayan hususlar belirtilmeli ve velayet değişikliği ile çocuğun kazanacağı menfaatlere somut delillerle ayrıntılı olarak yer verilmelidir. Alanında uzman bir avukat ile iş birliği yapmak için Mersin Velayet Davası Avukatı mızla iletişime geçebilirsiniz.
Anlaşmalı Velayet Davası Ne Kadar Sürer ?
Anlaşmalı velayet davaları 30 günlük süreyi kapsayan davalardır. Ancak bu süre ön inceleme duruşması ile kanıtların elde edilmesi süreci de dâhil edilerek 70 gün olarak belirlenmiştir. Anlaşmalı velayet davası süreleri diğer velayet davalarından daha kısa sürmektedir. Bunun en önemli nedeni tarafların velayet konusunda ve velayetin ayrıntıları konusunda önceden uzlaşmaya varmış olmalarıdır. Her iki taraf velayet konusunun ayrıntılarında uzlaşma sağladıklarında, anlaşmalı velayet davası belirtilen sürelerden farklı olarak, daha kısa bir süre içinde karara bağlanır. Velayet Dilekçesi örneği konulu yazımız hakkında Altuntaş Avukatlık Bürosu olarak bilgilendirmeler gerçekleştirmiş olup diğer makalelerimize blog bölümünden ulaşabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Anlaşmalı Velayet Davası Ne Kadar Sürer ?
Anlaşmalı velayet davaları 30 günlük süreyi kapsayan davalardır. Ancak bu süre ön inceleme duruşması ile kanıtların elde edilmesi süreci de dâhil edilerek 70 gün olarak belirlenmiştir.
Geçici Velayet Talebi Dilekçesi Ne Zaman Yazılır ?
Boşanma davalarının sonucunda velayet hakkının anne veya babaya verildiği durumlarda, kişiler 1 yıl sonra mahkemeye başvurarak geçici velayet talebinde bulunabilirler.
Velayetin Değiştirilmesi Dava Dilekçesi Ne Zaman Verilir ?
Bir boşanma davasında çocuğun velayetini almayan taraf, 1 yıl sonra mahkemeye başvurarak velayetin değiştirilmesi için dilekçe verebilir.