Tek celsede boşanma, bir boşanma davasında davanın yapılan ilk duruşmada sonuçlandırılmasını belirten bir ifadedir. Tek celsede boşanma sebepleri nelerdir sorusunun yanıtı Türk Medeni Kanununun ilgili maddelerince verilmiştir. Bir boşanma davasının tek celsede sonuçlanabilmesi için her iki tarafın ortak bir kararla boşanmayı istemeleri gerekmektedir. Ancak her iki tarafın da boşanmak istemesi, boşanmanın tek celsede gerçekleşebilmesi için yeterli değildir. Türk Medeni Kanununa göre, bir evliliğin sona erdirilmesi için bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Boşanmanın anlaşmalı olarak gerçekleştiği durumlarda, tek celsede boşanmanın sonuçlanması için bu şartların bütünüyle yerine getirilmiş olması mecburidir. Türk Medeni Kanununa göre boşanma davalarının tek celsede gerçekleşmesi için aşağıdaki şartların yerine getirilmesi gerekir. Aşağıdaki şartların hepsi yerine getirilmediği takdirde boşanma davasının tek celsede gerçekleşmesi mümkün değildir.
- Eşlerin en az 1 yıllık süre boyunca evli olmaları
- Eşlerin ikisinin de özgür iradeleri ile boşanmayı istiyor olmaları
- Eşlerin boşanmanın tüm hukuki sonuçlarını kabul ediyor olmaları
- Eşlerin boşanmanın hükümlerini kabul ettiklerine dair boşanma protokolünü beyan etmiş ve imzalamış olmaları
- Eşlerin her ikisinin de boşanma davalarına bizzat katılmaları ve duruşmalarda bulunmaları
Tek Celsede Boşanma Sebepleri Nelerdir ?
Konu İçeriği
Tek celsede boşanma sebepleri nelerdir sorusunun yanıtı, boşanmanın konusuna ve içeriğine göre de değişmektedir. Bir boşanma davasının tek celsede gerçekleşmesi için boşanma süreci, uzman bir mersin boşanma avukatı desteği alarak, doğru aşamalar uygulanarak yönetilmelidir. Çekişmeli boşanma davaları kadar zor olmasa da tek celsede boşanma davaları da zor bir süreçten oluşabilir. Tek celseli boşanma davalarında nafaka, velayet, tazminat konuları hususlarında tarafların anlaşmış olmaları gerekmektedir. Aksi takdirde dava süreci uzayabilmektedir. Eğer iki taraf da her konuda aynı karara sahipse boşanma davası ilk duruşmada ve tek celsede sonlanabilir.
Tek celsede boşanma sebepleri nelerdir sorusunun yanıtı, tek celsede boşanmanın ne anlama geldiği ile ilgili yakından ilişkilidir. Tek celsede boşanma, bir boşanma davası açıldıktan sonra ilk duruşmada davanın sonuçlanması olarak ifade edilebilir. Tek celsede boşanmanın gerçekleştiği boşanma türleri, genellikle anlaşmalı boşanma olarak da ifade edilen, her iki tarafın boşanmak istediği ve boşanma şartlarında anlaşma sağladığı boşanmalardır. Anlaşmalı boşanmalarda her iki taraf da çocukların velayeti, nafaka ve maddi veya manevi tazminat konularında anlaşma sağlamış olmalıdır.
Anlaşmalı boşanmalarda hâkim, tarafların her ikisi de anlaşma sağladıkları ve aralarında uzlaştıkları için boşanma sebeplerini incelememektedir. Bu yüzden anlaşmalı boşanmalarda ön inceleme ve tahkikat aşaması aynı anda yapılır. Anlaşmalı boşanmalarda tek celsede boşanabilmek için eşlerin boşanma protokolü hazırlatması ve her iki tarafın da bu protokolü imzalaması gerekmektedir. Tek celsede boşanmanın gerçekleşebilmesi için, boşanma davası bu protokolle birlikte açılmalıdır. Anlaşmalı boşanma davalarında ilk duruşmada her iki taraf duruşmada hazır bulunup hakime boşanmak istediklerini ifade ettikten sonra hakim kararını vererek tarafları tek celsede boşanmalarına karar verebilir.
Anlaşmalı Tek Celsede Boşanma Sebepleri
Tek celsede boşanma sebepleri nelerdir sorusunun yanıtı, tarafların hâkime verecekleri ifadelere de bağlıdır. Tek celsede anlaşmalı olarak boşanmalarda ilk duruşmada hâkim her iki tarafa da bazı sorular sormaktadır. Eğer taraflar bu soruları ortak bir dille, anlaşmalı olarak yanıtlarlarsa hâkim tarafların tek celsede boşanmalarına karar verecektir. Anlaşmalı boşanma davalarında hâkimin taraflara soracağı sorular şunlardır:
- Özgür iradenizle eşinizden boşanmayı istiyor musunuz?
- Anlaşmalı boşanma protokolünde yer alan imza size mi ait?
- Anlaşmalı boşanma protokolünde belirttiğiniz şartları kabul ederek boşanmayı istiyor musunuz?
Eğer boşanma davası çekişmeli boşanma ise, mahkeme süreci daha uzun sürebilmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında tarafların ekonomik durumları ve çocukların durumu gibi konularda incelemeler yapılarak rapor hazırlanır. Ancak çekişmeli boşanmalarda da bazı durumlarda tek celsede bosanma sebepleri tek celsede boşanma gerçekleşebilmektedir. Tek celsede boşanma davaları hakkında daha detaylı bilgi almak için Mersin Altuntaş Avukatlık Büromuzu arayınız.
Sıkça Sorulan Sorular
Tek Celsede Boşanma Sebepleri Nelerdir ?
Türk Medeni Kanununa göre, bir evliliğin sona erdirilmesi için bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekmektedir.
Tek Celsede Boşanma Süreci Nasıl Yönetilir ?
Bir boşanma davasının tek celsede gerçekleşmesi için boşanma süreci uzman bir avukat desteği alarak, doğru aşamalar uygulanarak yönetilmelidir.
Anlaşmalı Tek Celsede Boşanma Hakim Soruları Nelerdir ?
Özgür iradenizle eşinizden boşanmayı istiyor musunuz? Anlaşmalı boşanma protokolünde yer alan imza size mi ait? …