Mirasın reddi yapılacağı zaman Miras Hukuku kapsamında hareket edilmesi gerekir. Miras Hukuku’na göre yasal ve atanmış mirasçılar Reddi Miras Davası açma hakkına sahiptir. Muris vefat eden olarak tanımlanırken tereke olarak adlandırılan miras bırakanın mal varlığıdır. Mirasçılar murisin ölümünün ardından tereke üzerinde yasal olarak hak sahibi olurlar. Mirasçılar aynı zamanda miras bırakanın borç ve alacaklarına da ortak olmaktadır.
Mirasçıların borç ve alacaklar konusundaki sorumlulukları yalnızca tereke üzerindeki hakları ile sınırlı değildir. Borç ve alacaklara kendi mal varlıkları üzerinden de sorumlu olurlar. Mirastan Feragat Sözleşmesi de Miras Hukuku’nu ilgilendiren konular arasında yer alır. Bu tür sözleşmelerin resmi vasiyetname şeklinde yapılması gerekirken şekil şartına uygunluk aranır. Tarafların resmi memurlar huzurunda imzalayacakları sözleşmelerde ayrıca tanıklara da ihtiyaç duyulacaktır.
Reddi Miras Davası Açma Süresi
Konu İçeriği
Reddi miras davası açılırken öncelikle murisin vefat etmiş olması gerekir. Mirasçıların murisin vefatının ardından kendilerine tanınan süre içerisinde mirasın reddini talep etme hakları bulunmaktadır. Reddi Miras Davası Açma Süresi ise 3 aylık hak düşürücü süreyi kapsar. Bu süre içerisinde reddi miras başvurusu yapılmalıdır.
Reddi Miras Davası açılırken yasal ve atanmış mirasçılar tarafından bu işlem gerçekleştirilebilir. Mirasın intikalinin ardından yapılması gereken bu tür talepler iki türde olur. Mirasın gerçek reddi ve mirasın hükmen reddi olarak adlandırılan bu uygulamalarda Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurulur. Hükmi redde murisin ölümü anında borçları konusunda ödeme acziyetinin açıkça belli olması ya da resmi olarak bunun tespiti gerekir.
Mirasın Reddi Halinde Miras Kime Kalır ?
Miras reddedilirken mirasın gerçek reddi işlemini ayırt etme gücüne sahip ergin mirasçılar mahkemeye başvuru yapmak sureti ile gerçekleştirir. Bu başvuru yazılı veya sözlü olarak yapılırken kayıtsız ve şartsız beyanların Sulh Hukuk Mahkemesi’ne sunulması gerekmektedir. Miras bırakanın vefatı ve mirasın intikalinin tamamlanmış olması başvuru sırasında aranacak bir koşuldur. Mirasın Reddi Halinde Miras Kime Kalır ? Sorusunun yanıtı da merak edilenler arasındadır.
Reddi Miras Davası açıldığında miras mirası reddedenin alt soyu bulunması durumunda ona geçmektedir. Mirasçının alt soyu bulunmaması durumunda ise aynı zümrede yer alan diğer mirasçıların miras paylarında artış yaşanır.
Mirasın Reddi Halinde Alacaklıların Durumu
Mirasçıların mirası reddetmesi durumunda çeşitli hukuki sonuçlar doğduğu görülmektedir. Atanmış mirasçılar tarafından mirasın reddedilmesi halinde aksi bir durumla karşılaşılmadığı sürece reddedilecek miras kesiminden yalnızca yasal mirasçıların yaralanma hakkı olacaktır. Mirasın Reddi Halinde Alacaklıların Durumu da merak edilebilecek konular arasında yer alır.
Miras Hukuku kapsamında mirasın intikalinin alacaklılar açısından doğurabileceği olumsuzluklar dikkate alınarak alacaklıların korunması ilkesine uygun hareket edildiği görülür. Mirasçının mirası reddetmesi durumunda alacaklılar ret tarihinden itibaren 6 ay içerisinde dava açabilir. Miras bırakanın yerleşim yeri mahkemesine açılması gereken bu davalar Asliye Hukuk Mahkemesi aracılığı ile görülür.
Alacaklıların açacağı reddin iptali davasının mirası reddedenlerin yanı sıra retten yararlanan mirasçılara açılması gerekir. Reddi Miras Davası açıldığında ve mirasın reddine karar verilmesi durumunda mirasçılar miras hakkını kaybetmiş olur.
Bunun yanı sıra dava açılarak reddin iptali söz konusu olursa terekenin resmen tasfiyesi gerçekleştirilmektedir. Bu durumda da öncelikle dava açan alacaklılara ödeme yapılması söz konusu olur. Ardından da diğer alacaklılara ödeme yapıldığı görülür.
Mirasçılar bazı durumlarda mirası reddettiklerinde alacaklılar açısından zarar görme ihtimali ortaya çıkabilmektedir. Mirasçının alacaklılarının yanı sıra iflas idaresi de mirasın reddi gerçekleşmişse bunun iptali için dava açabilmektedir. Mirasın reddinin iptali durumunda da terekenin resmen tasfiyesi gerçekleşmektedir.
Reddi Miras Davası Açma Süresi
3 aylık hak düşürücü süreyi kapsar. Bu süre içerisinde reddi miras başvurusu yapılmalıdır.
Mirasın Reddi Halinde Miras Kime Kalır ?
Reddi Miras Davası açıldığında miras mirası reddedenin alt soyu bulunması durumunda ona geçmektedir. Mirasçının alt soyu bulunmaması durumunda ise aynı zümrede yer alan diğer mirasçıların miras paylarında artış yaşanır.
Mirasın Reddi Halinde Alacaklıların Durumu
Mirasçının mirası reddetmesi durumunda alacaklılar ret tarihinden itibaren 6 ay içerisinde dava açabilir. Miras bırakanın yerleşim yeri mahkemesine açılması gereken bu davalar Asliye Hukuk Mahkemesi aracılığı ile görülür.