Nafaka Nasıl Hesaplanır ?; İki insanın yasal olarak birlikteliklerine evlilik yolu ile devam etmeleri kadar bu ilişkiyi boşanma yolu ile de sonlandırmaları mümkündür. Temel hak ve hürriyetler arasında yer alabilen evlenme ve boşanma durumları, kişilerin yasal statüsünü de değiştirmektedir. Hem evlilik hem de boşanma, yasal olarak bazı işlemleri gerektirdiği gibi bu işlemlerden sonra da bazı yükümlülükler doğabilmektedir.
Bu mesleki makale veya dilekçe, herhangi bir ticari kazanç hedefi olmaksızın, mesleki çalışmalarımızı internet ortamında sürdürmek, meslektaşlarımıza destek sağlamak, büromuzun uzmanlaştığı alanlar hakkında bilgilendirme yapmak ve bilimsel araştırmalarımızı paylaşmak amacıyla hazırlanmıştır. Yoğun emek ve zaman harcanarak, somut verilere dayalı ve mesleki teknik araştırmalar ışığında oluşturulan bu içerik, avukatımız tarafından, reklam yasağı yönetmeliğinin 6. ve 7. maddeleri dikkate alınarak kaleme alınmış ve yayımlanmıştır. Hukuki danışmanlık veya ücretli avukatlık hizmeti almak için lütfen kendi avukatınıza başvurunuz.
Temek hak ve özgürlüklerin düzenleyicisi devlet, evlilik ile ilgili hakların korunmasında olduğu gibi boşanma durumlarında da vatandaşların hak, sorumluluk ve özgürlükleri adına çeşitli düzenlemeler yapabilmektedir. Bu düzenlemeler yasal ve hukuki bir temele bağlıdır. Kişilerin karşılıklı olarak haklarının korunması için yapılan bu düzenlemelerden birisi de nafaka uygulamasıdır. Nafaka nasıl hesaplanır sorusu ise birçok kişide merak uyandıran bir konudur.
Nafakanın hesaplanması için uygulanabilecek bazı yöntemler vardır. Öncelikli olarak her boşanma davasında nafaka uygulaması geçerli olmayabilir. Bu tamamen boşanma davasının içeriğine ve tarafların taleplerine göre uygulanabilen bir prosedürler bütünüdür. Aynı zamanda nafaka uygulaması kendi içinde yoksulluk nafakası, tedbir nafakası ya da iştirak nafakası gibi üç farklı türe ayrılmaktadır.
Nafaka Hesaplama Neye Göre Yapılır?
Konu İçeriği
Nafaka, evli bir çiftin boşanma durumunda tarafların haklarını korumayı hedefleyen bir uygulamadır. Nafaka hesaplaması neye göre yapılır sorusunun cevabı ise tarafların sosyal ve maddi koşulları temel alınarak yapılmaktadır. Nafaka hesaplama işlemi, her iki tarafın evlilik sonlandıktan sonra yaşayacakları ekonomik ve sosyal koşullar ele alınarak gerçekleştirilmektedir. Bu işlemler ise mahkeme tarafından yapılmaktadır. Nafaka türleri kendi içinde yoksulluk, tedbir ve iştirak nafakası olmak üzere üç türe ayrılmaktadır.
Yoksulluk nafakası, evliliğe konu olan taraflardan birinin boşanma halinde sahip olduğu duruma kıyasla büyük ya da görece büyük bir maddi yaşama durumunda, kayıp yaşayan tarafa bağlanan nafaka türüdür. Adından da anlaşıldığı gibi boşanma halinde yaşanabilecek yoksulluk durumuna karşılık nafaka hesaplaması yapılmaktadır. Tedbir nafakası, boşanma davasının resmi olarak açılmasından önce, çocukların gider ve masraflarına katkı sağlanan bir nafaka uygulamasıdır. Tedbir nafakası anlaşmalı boşanma protokolü uygulamaları arasında sayılabilmektedir. İştirak nafakası ise boşanan çiftin ilgili tarafın çocukları için ödemek zorunda olduğu ve mahkeme tarafından belirlenen bir nafaka türüdür.
Nafaka türlerine ve tarafların sosyal ve maddi durumlarına göre nafaka nasıl hesaplanır sorusunun cevabı bazı detaylara sahiptir. Nafaka hesaplaması için mahkeme, her iki tarafın maddi ve sosyal durumlarını detaylı olarak inceleme altına alır. Araştırma tarafların sahip oldukları taşınmaz mülklerden, döviz ve kıymetli evrak yatırımlarına varana kadar bütün iktisadi kayıtların incelenmesini içermektedir. Hisse senedi, döviz, aylık net kazanç, gayrimenkul yatırımları ile malvarlıkları tarafların ekonomik durumlarının tespitinde önemlidir. Tarafların iktisadi durumları detaylı bir şekilde analiz edildikten sonra, nafaka ödeyecek tarafın aylık gelirine göre bir nafaka ödeme miktarı çıkartılmaktadır.
İlgili Makale; Nafaka Yasası 2024
Nafaka Nasıl Hesaplanır 2024
Nafaka ödemeleri belirli bir ücret üzerinden yapılmaz; kişilerin gelir ve malvarlığı durumuna göre her davada yeniden hesaplanmaktadır. Nafaka miktarı konusunda en son yetkili kişi davanın hakimidir. Elde edilen finansal ve maddi bulguları gözden geçirerek nihai karara varan hakim, nafaka miktarını onaylaması halinde, ilgili taraf aylık olarak belirlenen nafakayı ödemekle yükümlü olmaktadır. Nafaka ödemesini talep eden taraf da dahil olmak üzere her iki tarafın ekonomik ve sosyal durumları, boşanma davası sürecinde detaylı olarak analiz edilerek sonuca varılmaktadır.
Nafaka ödemelerinin miktarının güncellenmesi ve artması mümkündür. Ancak bunun için bir uyarlama davasının açılması, tarafların gelir ya da gider kalemlerinin detaylı bir şekilde mahkeme önünde ispatlanması gerekmektedir. Ödenmeyen nafakalar için ise haciz ve icra yolları uygulanabilmektedir.