Kadın Boşanma Davası Açarsa Erkek Kabul Etmezse; Boşanma davaları anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları olarak iki şekilde gerçekleşmektedir. Genel olarak anlaşmalı boşanma davaları her iki eşin de boşanma konusunda, nafaka, velayet, mal paylaşımı gibi konularda uzlaşı ve anlaşma içinde oldukları ve boşanma yönelik ortak niyetlerinin olduğu boşanma davalarıdır. Bu nedenle anlaşmalı boşanma davaları genellikle hem çok hızlı sonuçlanabilmektedir hem de eşler arasında anlaşmazlık durumlarının en az göründüğü boşanma davaları olabilmektedir. Diğer taraftan çekişmeli boşanma davaları taraflardan birinin boşanma konusunda ya da boşanmanın koşulları konusunda anlaşma içinde olmadığı, ortak anlaşma ya da uzlaşının mümkün olmadığı boşanma davaları olarak bilinmektedir. Çekişmeli boşanma da erkek boşanmak istemeyebilir ya da kadın boşanma davası açarsa erkek kabul etmezse gibi durumlar meydana gelebilmektedir.
Anlaşma gerçekleşemediğinden bu tür boşanma davaları görece uzun sürebilmekte ve zaman zaman dava içeriği tarafların birbirine yönelik farklı davaları da açmalarına neden olabilmektedir.
Çekişmeli boşanma davalarında boşanma davasında kadının hakları anlaşmalı boşanma durumuna göre daha geniş kapsamlıdır. Çünkü erkeğin boşanmaya yanaşmaması halinde kadına yönelik sakıncalı ve istenmeyen davranışları gelişebilmektedir.
Çocuğu vermeme, ziynet eşyasını iade etmeme, mal paylaşımına yanaşmama ve daha ileri durumlarda tehdit, tartışma ya da cana kasıt gibi durumlar da meydana gelebilmektedir. Bu nedenle çekişmeli boşanma davaları oldukça hassas ve dikkatli bir süreç kapsamında ele alınmalı ve yönetilmelidir.
Erkek Boşanma Davası Açarsa Kadın Kabul Etmezse
Konu İçeriği
Evlilik ve aile kurumu, her iki tarafın da ortak istek ve niyetleri doğrultusunda kurulmaktadır. Evliliğin meydana gelmesi ne kadar olağan bir durum ise taraflardan birinin boşanma isteği ya da talebi de o kadar olağan bir durum olarak kabul edilmelidir.
Ancak bazı durumlarda eşlerden biri boşanmak isterken diğeri boşanmaya yanaşmamayı tercih edebilmektedir. İşte bu durumlardan biri olan erkek boşanma davası açarsa kadın kabul etmezse durumu hem erkek hem de kadını doğrudan ilgilendiren bir durumu ortaya çıkartmaktadır. Taraflardan birinin boşanmaya yanaşmaması ya da istekli olmaması durumunda görülecek olan dava türü çekişmeli boşanma olarak ele alınmaktadır.
Kadın boşanma davası açarsa erkek kabul etmezse durumu ile erkeğin isteğinde kadının yanaşmaması durumu davanın görülme biçimini, yasal sürecini ya da dava türünü değiştirmez. Bu durumda boşanma davası çekişmeli boşanma davası olarak görülecektir ve süreç içerisinde yasal işlemler ne gerektiriyor ise bu işlemler yapılacaktır.
Eşlerden Biri Boşanmak İstemezse Ne Olur?
Daha önce de bahse konu olduğu gibi taraflardan birinin boşanma durumunu kabul etmemesi temelde davanın çekişmeli boşanma davası olarak görülmesine neden olmaktadır. Eşlerden biri boşanmak istemezse ne olur sorusunun cevabı boşanma hükümlerine karar verilene kadar bazı adımların izlenmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Boşanma konusunda anlaşmanın olmaması boşanma sürecinin uzaması ve her iki tarafın gerekli olması halinde yakın çevrelerinin, varsa çocukların, aile ve arkadaşlarının da bu dava sürecine dahil olmasını gerektirmektedir.
Kadın boşanma davası açarsa erkek kabul etmezse ya da tam tersi erkek dava açmak ister ve kadın kabul etmezse de izlenecek prosedürler bellidir. Anlaşmanın olmadığı durumlar için mahkemede görüşmeler, gerekçeler taraflar aracılığı ile sunulmaktadır.
Bu durumda temele alınan konu ise evlilik kurumunun ve aile temellerinin sarsıldığı yönünde sunulacak deliller olacaktır. Söz konusu bu durum mahkemede ele alındığında her iki tarafı da kapsayacak şekilde sarsılan evlilik birliğinin yeniden kurulmasının mümkün olamayacağı ve boşanmak isteyen taraftan evliliği sürdürmesine yönelik taleplerin geçersiz olabileceği ileri sürülebilmektedir. Boşanmak istemeyen tarafın mahkemeye katılım göstermemesi de durumu değiştirmez.
Eşlerden biri boşanmak istemezse ne olur?
Durumun böyle olması sonucunda boşanmanın anlaşmalı olması mümkün değildir. Çekişmeli olarak devam eder.
Boşanma davasını kim açarsa avantajlı olur?
Davanın açılıp açılmaması konusunda belli bir avantaj yoktur.
Eşim boşanmak istemiyor dava ne kadar sürer?
Ortalama 1 buçuk yıl sürmektedir.