Boşanma davaları ile ilgili olarak birçok kişi dava ve yasal sürecin detaylarını merak edebilmektedir. Bu konu hakkında merak edilen detaylar hem boşanma sürecinde yasal olarak neler olabileceği hem de boşanma işleminden sonra sürecin nasıl işleyeceği ile ilgili olarak çeşitlilik göstermektedir. Hakim boşanma kararı verdikten sonra davanın çekişmeli ya da anlaşmalı olup olmadığına bakılmaksızın belirli zaman zarfı içinde kesin olarak yasal adımlar atılmakta ve bu süreçte her iki tarafı da ilgilendiren ve statü değişikliği olarak da bilinen bazı değişimler meydana gelmektedir.
Bu mesleki makale veya dilekçe, herhangi bir ticari kazanç hedefi olmaksızın, mesleki çalışmalarımızı internet ortamında sürdürmek, meslektaşlarımıza destek sağlamak, büromuzun uzmanlaştığı alanlar hakkında bilgilendirme yapmak ve bilimsel araştırmalarımızı paylaşmak amacıyla hazırlanmıştır. Yoğun emek ve zaman harcanarak, somut verilere dayalı ve mesleki teknik araştırmalar ışığında oluşturulan bu içerik, avukatımız tarafından, reklam yasağı yönetmeliğinin 6. ve 7. maddeleri dikkate alınarak kaleme alınmış ve yayımlanmıştır. Hukuki danışmanlık veya ücretli avukatlık hizmeti almak için lütfen kendi avukatınıza başvurunuz.
Boşanma davasında kadının hakları ve erkeğin hakları dava süresince mahkemede ele alınan konular neticesinde kesinleşmektedir. Bu durumda boşanma kararı kesinleştikten sonra da hem kadın hem de erkek bu hakların yeni medeni halleri çerçevesinde tanımlanma haklarına sahip olmaktadır.
Boşanma davasının sonuçlanmasında mahkeme tarafların boşanmasına yönelik dava kararını verebilir, ancak bu resmi olarak o andan itibaren boşanma prosedürünün geçerli olduğu anlamına gelmez.
- Boşanma kararı ne zaman kesinleşir ise ve temyiz ile istinaf hak süreleri bitmesi ile boşanma hakkında gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir.
- Gerekçeli karar ise mahkemenin sonuç kararından itibaren 30 günlük bir zamanı kapsamaktadır.
- Yani bu süre zarfında gerekçeli karar yazılmaktadır.
- Bu karar, taraflara tebliğ edilir; itiraz süresi olan 2 hafta da geçirildikten sonra ve istinaf feragat durumlarını da bildirdikten sonra boşanma kararı kesinleşmiş olmaktadır.
Hem anlaşmalı hem de çekişmeli boşanma davalarında bu süreç ve adımlar geçerlidir.
Mahkeme Nüfus Müdürlüğüne Boşanma Kararını Ne Zaman Bildirir
Konu İçeriği
Boşanma durumunun kesin ve resmiyet kazanması durumunda, merak edilen bazı uygulama ve sorular bulunmaktadır. Bu adımlardan birisi, boşanma kararının mahkeme tarafından nüfus müdürlüğüne gönderilmesi işlemidir. Evlilik kişilerin medeni durumlarını değiştiren durum olduğundan boşanmada da benzer bir prensip vardır.
Boşanma sonrasında tarafların medeni halleri değiştiğinden, mahkeme tarafından bu karar nüfus müdürlüğüne iletilmektedir. Bu durumda mahkeme nüfus müdürlüğüne boşanma kararını ne zaman bildirir zaman zarfı olarak merak edilen bir konudur.
Hakim boşanma kararı verdikten sonra ve tarafların istinaf ve feragat süreleri dolduktan sonra resmileşen boşanma durumu, mahkeme tarafından nüfus müdürlüğüne iletilmektedir. Söz konusu nüfus müdürlüğüne iletilen bu kesinleşmiş boşanma kararı ise ortalama olarak 1 hafta gibi bir sürede nüfus müdürlüğüne gönderilmektedir.
Tarafların bu konu hakkında bireysel olarak nüfus müdürlüklerine de başvuru yapmasına gerek yoktur. İstisna bir durum olarak nüfus cüzdanı yeniletme talebi olan boşanmış taraf, nüfus müdürlüğüne bireysel olarak başvuru yapabilmektedir. Söz konusu talep hem anlaşmalı şekilde boşanan hem de çekişmeli boşanma davası sonucunda boşanan taraflar için geçerli olan bir durumdur.
Boşanma Kararı Çıktıktan Sonra Nüfusa Ne Zaman Geçer
Boşanma kararının kesin ve netleşmesi sonrasında mahkeme ilgili boşanma kararını nüfus müdürlüğüne göndermektedir. Tarafların mahkemede verilen boşanma kararı sonrasında itiraz, istinaf ve feragat haklarını kullanmaması halinde yani boşanmanın taraflar açısından kesin olarak kabul edildiği durumlarda mahkeme tarafından karar kesin olarak kabul edilip yazı işleri müdürlüğü mahkemeden çıkan sonucu, nüfus müdürlüğüne iletmektedir.
Nüfus müdürlüğü bağlamında işlemler online ortamda devam ettiği için söz konusu boşanma kaydı internet üzerinde öğrenilebilmektedir. Boşanma kararı çıktıktan sonra nüfusa ne zaman geçer sorusunun cevabı ise tarafların itirazı olmaması halinde mahkeme kararından sonra ortalama 1 haftalık sürede nüfusa bildirim yapılmaktadır.
Hakim boşanma kararı verdikten sonra taraflardan itiraz, feragat ya da istinaf talepleri gelmediği süreçte boşanma kararının kesinleşmesi ortalama olarak bir ya da iki aylık bir süre zarfında tamamlanabilmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Boşanma Kararı Çıktıktan Sonra Nüfusa Ne Zaman Geçer
Boşanma kararı çıktıktan sonra nüfusa ne zaman geçer sorusunun cevabı ise tarafların itirazı olmaması halinde mahkeme kararından sonra ortalama 1 haftalık sürede nüfusa bildirim yapılmaktadır.
Mahkeme Nüfus Müdürlüğüne Boşanma Kararını Ne Zaman Bildirir
Söz konusu nüfus müdürlüğüne iletilen bu kesinleşmiş boşanma kararı ise ortalama olarak 1 hafta gibi bir sürede nüfus müdürlüğüne gönderilmektedir.
Boşanmadan Sonra İtiraz Süresi ne Kadardır?
Bu karar, taraflara tebliğ edilir; itiraz süresi olan 2 hafta da geçirildikten sonra ve istinaf feragat durumlarını da bildirdikten sonra boşanma kararı kesinleşmiş olmaktadır.