Evlilik süresince edinilmiş malların eşit şekilde paylaşılması olarak ifade edilen boşanmada mal paylaşımı evlilik birliği mahkeme kararı ile sona erdikten sonra yapılır. Kural olarak boşanma davası ile mal paylaşımı davası aynı anda olmaz.
Eğer iki dava aynı anda açılmışsa bu durumda ilk olarak boşanma davası yargılanır ve buna dair karar kesinleştikten sonra mal paylaşımı davasına geçilir. Buna dair tüm hükümler Türk Medeni Kanun’da geçer. 01.01.2002 tarihli kanunda davada esas alınan kaynaktır.
Evlilik sözleşmesi çerçevesinde yapılacak olan mal paylaşımı davası ile katkı payı alacağı, katılma alacağı ve değer artış payı alacağı olmak üzere üç talep iletilebilir. Bu taleplerin iletilebilmesi için davaya konu malların evlilik birliği içerisinde edinilmiş olması gerekir. Burada kural yarı yarıya paylaşım olup bu durumun çeşitli istisnaları vardır. Uygulamada istisnaların her biri dava tarafı avukat tarafından mal paylaşımı yapan çiftlere anlatılır.
Anlaşmalı Boşanmada Mal Paylaşımı
Konu İçeriği
Davalar kendi içerisinde çeşitlere ayrılmakta olup bunlar içerisinde boşanma davalarında genellikle anlaşmalı boşanma tercih edilir. Bu davanın yürütülebilmesi için her iki tarafında da boşanmaya rızasının olması önemlidir. Anlaşmalı boşanmada mal paylaşımı için eşler bazı konularda anlaşmış olmalıdır. Mal rejimi tasfiyesi de bu konulardan biridir.
Anlaşmalı davada eşler isterlerde mal paylaşımını iki taraflı olarak sonraya bırakabilirler. Eğer mal tasfiyesi konusunda anlaşmaya varılmazsa bu durum mal paylaşımını çekişmeli hale getirmez.
Eşlerin dava kesinleştikten sonraki on yıl içerisinde zamanaşımı süresine göre boşanmada mal paylaşımı davası açma hakkı vardır. Eğer dava protokolü mal paylaşımına dair hak ya da alacak talep edilemeyeceğini içeriyorsa bu durumda dava açılamaz. Bu şekilde açılan dava mahkeme tarafından reddedilecektir.
Boşanmada Mal Paylaşımı Davası Ne Zaman Açılır?
Boşanma davalarında mal paylaşımı yapılırken kanunda yer alan düzenlemelere göre hareket etmek gerekir. Genellikle davalarda içerik ve dava açma süresi merak konusudur. Boşanmada mal paylaşımı davası ne zaman açılır sorusunun yanıtı sıklıkla merak edilir.
Boşanmada mal paylaşımı davası açmak için boşanmanın kanunen gerçekleşmesinden itibaren on yıllık zamanaşımı süresi işler. Bu süre içerisinde taraflar mal paylaşımı için dava açabilirler. Eğer eşlerin herhangi bir mal rejimi değişikliği talebi olmamışsa bu durumda yasalara göre tasfiye işlemi gerçekleşir. Yani evlilik süresi içerisinde edinilen mallar her iki tarafa da eşit olacak şekilde dağıtılır. Eşlerin evlenmeden önce edindikleri mallar mal paylaşımına dahil edilmez. Alanında uzman bir avukat ile iş birliği yapmak için Mersin Mal Paylaşımı Avukatı mızla iletişime geçebilirsiniz.
Boşanmada Kişisel Mallar Nelerdir?
Boşanma sırasında paylaşılacak malların yanında kişisel olarak tanımlanmış mallarda vardır. Bu mal çeşitleri bazı nitelikler ile belirlenmiştir. Kişisel malların bilinmesi boşanma aşamasında olan taraflar için faydalı bilgi olarak görülmektedir. Kişisel malların tanımları ile ilgili olarak aşağıdaki maddeleri kontrol edebilirsiniz.
- Tarafların sadece birinin şahsının kullanımına yarayan eşya
- Mal rejiminin başında sahip olunan mal varlığı
- Miray yoluyla sonradan edinilen mal varlığı
- Karşılıksız kazanım yolu ile sahip olunan malvarlığı
- Manevi Tazminat alacakları
- Kişisel mallar yerine geçen değerler
Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Olur?
Boşanma sonrasında kişisel mallar yine aynı şekilde o kişide kalmaya devam eder paylaşılmaz. Yani boşanmada mal paylaşımı nasıl olur diye araştırıldığında buna evlilik sonrasındaki mallar eklenir.
Kişisel mallar yerine geçen değerler, manevi tazminat alacakları, eşlerden birinin sadece kişisel kullanımına yarayan eşya, miras ya da karşılıksız kazanma yoluyla elde edilen maddi değerler paylaşım kapsamına girmez.
Edinilmiş malların yerine geçen değerler, kişisel malların gelirleri, çalışma gücünün kaybı nedeniyle ödenen tazminatlar, çalışma karşılığı olan edimler, yardım amaçlı kurulan sandık ya da benzerleri tarafından yapılan ödemeler edinilmiş mal olarak kabul edilir.
Boşanmada mal paylaşımı yapılırken bu değerler dikkate alınır. Eğer malın kime ait olduğu ispatlanamıyorsa bu durumda paylı mal karinesine göre işlem yapılır. Bu tür mallar da mal paylaşımına dahil edilir. İsteğe bağlı olarak eşlerden biri diğerinin payını ödeyip malın bölünmeden kendisinde kalmasını talep edebilir. Tarafların rızası olursa bu duruma onay verilir. Alların paylaşımı yapılırken her zaman rıza ve eşler arasındaki mal paylaşım sözleşmesi esas alınır.
Boşanmada mal varlığı nasıl bölünür?
Türk Medeni Kanun’a göre nikah defterine imza atıldıktan sonra alınan, sahip olunan, edinilen tüm mallar yarı yarıya ortak bölünür.
Evliyken alınan ev boşanınca kimin olur?
Eğer ev 01.01.2002 yılından sonra alınmışsa ev ortak olarak yarı yarıya paylaşılacaktır. Evin kağıt üzerinde sahibi olan kişi evin değeri hesaplandıktan sonra yarısını karşı tarafa verecektir.
Bosanmalarda mirastan kalan mallar nasil olur?
Eğer eşlerden birine miras kalmışsa, kendisine miras kalan eşin kişisel malı olacağından, boşanmalarda mirastan hak talep edilemez.