Boşanma davaları evlilik birliğini sona erdiren davalar olup evlilik süresince edinilen malların paylaşılması dava bittikten sonra gündeme gelir. Mal paylaşımının yapılabilmesi için boşanma davasının kesinleşmiş olması gerekir. Dava sonuçlandıktan sonra boşanmada ev paylaşımı ve diğer paylaşma konuları için avukatınızdan destek alabilirsiniz.
Bu mesleki makale veya dilekçe, herhangi bir ticari kazanç hedefi olmaksızın, mesleki çalışmalarımızı internet ortamında sürdürmek, meslektaşlarımıza destek sağlamak, büromuzun uzmanlaştığı alanlar hakkında bilgilendirme yapmak ve bilimsel araştırmalarımızı paylaşmak amacıyla hazırlanmıştır. Yoğun emek ve zaman harcanarak, somut verilere dayalı ve mesleki teknik araştırmalar ışığında oluşturulan bu içerik, avukatımız tarafından, reklam yasağı yönetmeliğinin 6. ve 7. maddeleri dikkate alınarak kaleme alınmış ve yayımlanmıştır. Hukuki danışmanlık veya ücretli avukatlık hizmeti almak için lütfen kendi avukatınıza başvurunuz.
Genellikle boşanma davalarında evlendikten sonra satın alınan evin kimde kalacağı merak konusu olur. Buna dair kararın verilebilmesi mahkemenin iş yoğunluğu, adli tatil, delillerin toplanması gibi nedenlere bağlı olarak değişir. Çoğunlukla mal paylaşımı davları davalara etki eden nedenlere bağlı olarak bir ile bir buçuk yıl arasında sonuçlanır.
Mal paylaşımı anlaşmalı ve çekişmeli boşanmalar açısından farklılık gösterir. Anlaşmalı boşanmalarda malların kimde kalacağına dair taraflar ortak bir karara varmıştır. Çekişmeli boşanmalarda ise mal paylaşımı davası açılır ve mallara dair eşlerin yasal hakları ile ilgili hüküm oluşturulması talep edilir.

Boşanmada Aile Konutunun Paylaşımı
Konu İçeriği
Genellikle boşanmalarda ortak konutun paylaşımı çekişmeye konu olur. Eğer konut eşlerden biri üzerine tasarruf ettirilmişte bu durum o eşe istediği gibi kullanma hakkı vermez. Eşler aile konutu ile ilgili her türlü savunma hakkına sahiptir.
İlginizi Çekebilir; Anlaşmalı Boşanma Nedir?
Boşanmada Ev Paylaşımı Anlaşması
Mal paylaşımlarında aile konutunun kimde kalacağı çoğunlukla merak konusudur. Boşanmada evin kime kalacağı ile ilgili net bilgiler için 2002 senesi baz alınır. Bu yılda getirilen edinilmiş mallara katılma rejimi evlilik birliğinde alınan mallar için eşlere ortak haklar verir.
Ancak bağış ya da miras bu kapsama girmediğinden ortak paylaşım söz konusu değildir. Eğer eşler boşanma öncesinde aralarında boşanmada ev paylaşımı anlaşması gibi bir anlaşma yapmışlarsa bu anlaşmanın hükümleri geçerlidir. Buna göre ortak konut anlaşılan şekilde devredilebilir ya da satılabilir.
Eğer anlaşma yoksa hakim bireylerin sosyal ve maddi durumları, çocukların menfaatleri gibi durumları göz önünde bulundurarak evin kimde kalacağına karar verir.
Boşanma ile birlikte müşterek konutun kime tahsis edileceği netlik kazanır. Boşanma ev paylaşımı yaparken hakim konutun ev ve çocukların kullanımı için ayrılmasına karar verebilir. Eğer aile kirada yaşıyorsa evde kimin kalacağı da hakimin takdirindedir.
Gerekli görülen hallerde taraflardan birinin bilgisi olmadan konutun devredilmemesi ya da satılmaması için Tapu Müdürlüğü tarafından konuta şerh koyulabilir. Burada amaç mağduriyeti önlemektir. Şerh koyabilmek için eşin dilekçe ile tapu müdürlüğüne talepte bulunması gerekir.
Şerh ile konutun istenmeden el değiştirmesine engel olunabilir. Eğer aile konutu şerh hali varken satılırsa bu satış geçersiz kabul edilir. Rızası olmayan eş tapu iptal ve tescil davası açarak satışın iptalini sağlayabilir.
İlginizi çekebilir; Boşanmada Mal Paylaşımı
Boşanmadan 1 yıl Önce Satilan Mallar
Boşanma davalarında mal paylaşımına konu olarak belirlenen mallar, evlilik süresince elde edilmiş veya satılmış malları kapsamaktadır. Taraflar evlilik süreleri boyunca ellerinde bulundurdukları mallar hakkında istedikleri gibi kullanıma sahiptirler.
Miras Paylaşımı Durumu
Dava türü ne olursa olsun genellikle taraflara ait miras durumunun varlığı akıllara farklı soru işaretlerini getirir. Özellikle boşanmada miras paylaşımı durumu eşler tarafından merak edilir. Mal paylaşımı yapılırken 2002 yılında getirilmiş olan edinilmiş mallara katılma rejimine göre işlem yapılır.
Eğer taraflar rejim değişikliğine dair bir talepte bulunmamışta evlilikten sonra edinilen mallar ortak olarak kabul edilir. Kanunda boşanmada mal paylaşımı kısmında bunlar açıkça ifade edilir.
Miras açısından ele alındığında durum farklıdır. Taraflardan birine kalan miras kişisel mal niteliğine sahiptir. Bu nedenle boşanmada ev paylaşımı ile farklıdır ve eşler miras ile gelen mal içi hak talep edemezler. Evlilik sonrasında edinilen ve miras ile kalmayan ev için evin değeri hesaplanabilir.
Evin kaydı kendisine kalan eş diğer eşe bu değeri ödeyebilir. Buna dair bilgilendirmeler dava sırasında görevli hakim tarafından yapılacaktır. Davalarda tarafların mağduriyetini önleyecek ve eşitliği sağlayacak kararlar verilecektir.
Boşanmada evden kim gider?
Boşanmak için ne kadar ayrı yaşamak gerekir?
Evlenmeden önce alinan ev boşanınca kimin olur?
Leyla
Avukat hanım 2018 tamamen bosandim esya ev yada nafaka istemedim ev benimle evliyken alındı şimdi ev için dava acabilirmiyim