Boşanma Davasında Kadının Hakları; Boşanma evlilik kurumunun taraflar arasında anlaşmalı ya da anlaşmasız, çekişmeli olarak yasal olarak sona erme durumu olarak tanımlanmaktadır. Boşanma davaları eşler arasında anlaşma sağlanması halinde anlaşmalı boşanma davası; anlaşma durumunun olmaması halinde ise çekişmeli boşanma davası olarak tanımlanmaktadır. Anlaşmalı boşanmanın şartı en az 1 sene evli kalmak olurken anlaşma esasları hususunda eşlerin birbirleri ile uzlaşı içinde olması gerekmektedir. Boşanma konusunda en çok merak edilen konulardan birisi ise boşanma davasında kadının hakları olarak ele alınmaktadır.
Bu mesleki makale veya dilekçe, herhangi bir ticari kazanç hedefi olmaksızın, mesleki çalışmalarımızı internet ortamında sürdürmek, meslektaşlarımıza destek sağlamak, büromuzun uzmanlaştığı alanlar hakkında bilgilendirme yapmak ve bilimsel araştırmalarımızı paylaşmak amacıyla hazırlanmıştır. Yoğun emek ve zaman harcanarak, somut verilere dayalı ve mesleki teknik araştırmalar ışığında oluşturulan bu içerik, avukatımız tarafından, reklam yasağı yönetmeliğinin 6. ve 7. maddeleri dikkate alınarak kaleme alınmış ve yayımlanmıştır. Hukuki danışmanlık veya ücretli avukatlık hizmeti almak için lütfen kendi avukatınıza başvurunuz.
Hakim boşanma kararı verdikten sonra kadının boşanmadan doğan bazı hakları yasal olarak tanımlanabilmektedir.
Boşanma Davasında Kadının Hakları Nelerdir?
Konu İçeriği
Boşanma durumları genel olarak bazı olumsuz durumları meydana getirebilmekte ve sonrasında sıkıntılı süreçlerin olmasına neden olabilmektedir. Özellikle çekişmeli boşanma davaları birçok açıdan istenmeyen ve kaçınılmak istenen durumların meydana gelmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle de boşanma davasında kadının hakları nelerdir kadınlar tarafından da sıkça araştırılmaktadır.
Boşanma davasında kadının hakları boşanma süreci tamamlanmadan önce talep edilebileceği gibi, boşanma işlemi tamamlandıktan sonra ve resmileştikten sonra da geçerli olabilmektedir. Bu konu ile ilgili olarak çekişmeli boşanma davalarında yasal süreç uzayabileceğinden kadının nafaka talep etme, velayet talebi, mal paylaşımı talebi, koruyucu tedbir talep etme gibi önemli hakları bulunmaktadır.
Kadına söz konusu bu hakların tanımlanması ve yerine getirilmesi hem toplumsal açıdan kadın haklarının gözetilmesi hem de can sağlığının korunması açısından sonra derece önemlidir.
Çekişmeli Boşanma Davasında Kadının Hakları
Çekişmeli boşanma davalarında taraflar arasında husumet yaşanma ihtimali anlaşmalı davalara göre daha yüksektir. Bu nedenle çekişmeli boşanma davasında kadının hakları temelde kadının güvenliğinin sağlanması ve boşanma tamamlandıktan sonra da iyilik durumunun devam etmesini gözetebilmektedir.
Çekişmeli davalarda kadının sahip olduğu temel haklar arasında eşinden ayrı yaşama hakkı, tedbir nafaka talebi, çocuk için tedbir nafaka talebi, ziynet alacağı, manevi tazminat, maddi tazminat, mal rejiminden alacak hakkı, aile konut şerh istemi, iştirak nafakası, koruyucu tedbir talep etme hakkı, yoksulluk nafakası, velayet hakkı, çocuğun teslim edilmesi talebi, tedbiren velayet isteme hakkı, ücretsiz avukat talebi gibi hakları bakidir ve bu hakların dava süresince kendisine tanınmasını talep edebilmektedir.
Boşanma davasında kadının hakları yukarıda bahse konu olduğu gibi dava tamamlandıktan sonra kesin karara bağlanması halinde taraflar arasında yasal hükümlere bağlanabilir ve taraflar için de bu süreç bu şekilde devam edebilmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Kadının Hakları
Anlaşmalı boşanma dava sürecinde kadının sahip olduğu haklar arasında ziynet alacağı, velayet hakkı, nafaka hakkı, tazminat hakkı, mal paylaşım hakları kendisine tanımlanabilmektedir. Anlaşmalı boşanma davasında kadının hakları taraflar arasında anlaşma ve uzlaşı olduğundan, boşanma sürecini hızlandırıcı ve süreci zorlaştırmayan hakların kendisine tanımlanması ile gerçekleşmektedir.
Boşanma davasında kadının hakları çekişmeli davalardan farklı olarak anlaşmalı boşanmalarda temel hakların tanımlanması ve dava sürecinin daha hızlı ilerlemesi adımlarını gerçekleştirici unsurlar arasında yer almaktadır.
Boşanma Davasında Aldatılan Kadının Hakları
Aldatılan kadın, boşanma talep ettiğinde bu davalar genellikle çekişmeli boşanma davası olarak görülmektedir. Boşanma davasında aldatılan kadının hakları sadakat yükümlüğüne yönelik bir ihlal söz konusu olduğundan, maddi ve manevi tazminat talep edilebilmektedir. Bununla beraber karşı taraftan ziynet eşyalarının talebi, kadına borç var ise bu borcun ödenmesini ve de kadın üzerindeki malın karşı taraf ile bölünmemesi aldatılma durumundaki boşanma sürecinde kadına tanımlanan haklar arasında yer almaktadır.
Boşanma davasında kadının hakları anlaşmalı, çekişmeli davalar arasında farklılık gösterirken aldatma durumu oldukça hassas bir süreç olduğundan ve evlilikteki sadakat yükümlülüğü zedelendiğinden kadına tanımlanan haklar ayrıcalıklı olabilmektedir.
Boşanma Davasında Kadının Hakları Nelerdir?
Çekişmeli davalarda kadının sahip olduğu temel haklar arasında eşinden ayrı yaşama hakkı, tedbir nafaka talebi, çocuk için tedbir nafaka talebi, ziynet alacağı, manevi tazminat, maddi tazminat, mal rejiminden alacak hakkı, aile konut şerh istemi, iştirak nafakası, koruyucu tedbir talep etme hakkı, yoksulluk nafakası, velayet hakkı, çocuğun teslim edilmesi talebi, tedbiren velayet isteme hakkı, ücretsiz avukat talebi gibi hakları bakidir ve bu hakların dava süresince kendisine tanınmasını talep edebilmektedir.
Boşanma Davasında Aldatılan Kadının Hakları Nelerdir?
Boşanma davasında aldatılan kadının hakları sadakat yükümlüğüne yönelik bir ihlal söz konusu olduğundan, maddi ve manevi tazminat talep edilebilmektedir.