Boşanma davaları kendi içerisinde çekişmeli ve anlaşmalı boşanma olmak üzere ikiye ayrılır. Evlilik birliğini resmi olarak sona erdiren bu durumlar hukuki sürece bağlı olarak yürütülür. Anlaşmalı boşanma nedir diye incelendiğinde bu tür davalarda her iki tarafın da onayı vardır ve boşama sözleşmesi her iki eş tarafından imzalanır. Davanın gerçekleşebilmesi için evliliğin en az bir sene sürmesi şartı vardır.
Anlaşmalı boşanma davası açma ücreti 2022 yılı verilerine göre çekişmeli olan davalara kıyasla daha uygundur. Bu tür davalar tazminat, velayet, tazminat, mal varlıkları, soyadı, nafaka gibi konularda taraflar tarafından talep edilen metin içerikleridir. Kısa sürede ve hızlı bir şekilde boşanmak isteyenler genellikle anlaşmalı boşanmayı tercih ederler.
Tek Celsede Boşanma
Konu İçeriği
Boşanma davalarında tarafların çocuk velayeti, nafaka, eşyaların paylaşımı, maddi ve manevi tazminat gibi konularda ortak bir karar varması mümkündür. Buna dair bir anlaşma protokolü hazırlanarak dava dilekçesi ile mahkemeye eksiksiz şekilde boşanma talebini iletmek gerekir. Anlaşmalı boşanma tek celsede boşanma olarak da ifade edilir.
Taraflar anlaşarak boşanırken boşanmanın tüm yasal sonuçları ile ilgili ortak bir karara varırlar. Bu tür davalarda Türk Medeni Kanun’da belirtilen anlaşmalı boşanma nedir ve şartları nelerdir gibi soruların yanıtlarını içeren maddeleri dikkatlice okumak gerekir. Eğer kanunda yazan şartlar sağlanmıyorsa anlaşmalı şekilde boşanma davası mümkün olmayacaktır. Aksi halde dava çekişmeli boşanma davasına dönüşecektir.
İlginizi Çekebilir; Çekişmeli Boşanma Nedir
Anlaşmalı Boşanma Davasında Hakimin Dikkat Ettikleri
Boşanma davalarında hakimler taraflar tarafından talep edilenleri alarak işleme koyarlar. Buna ait detaylar davanın türüne göre farklılık gösterir. Anlaşmalı boşanma davasında hakimin dikkat ettikleri arasında ilk sırada huzur yer alır. Eşlerin gerçekten anlaşmayı boşanmayı isteyip istemedikleri hakim tarafından incelenir.
Anlaşmalı boşanma nedir diye araştırıldığında bazı davalarda taraflardan birinin diğer eşi tehdit ve baskı ile boşanmaya zorladığı görülebilir. Bu durumda hakimin davranışı daha farklı olacaktır. Hakim durumu net olarak anlamak adına maddi ve manevi yönden tarafların anlaşma içinde olup olmadıklarını anlayabileceği sorular sorar. Bu tür davalarda hakim eşleri doğrudan görmeyi ister. Eğer eşlerden birinin özgür iradesi olmadığı tespit edilirse dava reddedilir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Gerekçeleri
Boşanma davalarına ilişkin tüm usul ve esaslar Türk Medeni Kanun kapsamında ele alınır. Davanın kanuna uygun şekilde yürütülebilmesi için anlaşmalı boşanma davası gerekçeleri eksiksiz olarak yerine getirilmelidir. Eğer evlilik bir yıldan daha az sürdüyse bu durumda anlaşmalı boşanma söz konusu olmaz.
Anlaşmalı boşanma nedir ve şartları nelerdir diye araştırıldığında tarafların maddi ve manevi tüm konular üzerinde uzlaşım içinde olduğu görülür. Buna dair anlaşma protokolü hazırlanır ve bu protokol anlaşmalı boşanmanın temelini oluşturur. Davanın hukuka uygun olması için tarafların davaya katılmaları zorunlu kılınmıştır. Hakim davada tarafları bizzat dinler ve anlaşmanın gerçekten olup olmadığını kontrol eder. Uyuşmanın varlığı halinde evlilik birliği dava ile sonlanır.
Anlaşmalı Boşanma Davası Protokolü Hazırlanışı
Her iki tarafın da rızasının bulunduğu boşanma davalarında süreç hızlı ilerler. Bunun için tarafların anlaşmalı boşanma davası protokolü hazırlanışı ile ilgili bilgi sahibi olmaları gerekir. Eksiksiz olarak hazırlanan protokol dava dilekçesi ile birlikte mahkemeye sunulur.
Hazırlanan boşanma protokolünde taraf bilgileri, tarafların iradesi, çocuğun velayeti, çocuk ile kişisel ilişki, çocuk için iştirak nafakası, eş için yoksulluk nafakası, maddi ve manevi tazminat, avukat lık ücreti, dava ve yargılama giderleri, taraflarca düzenlenebilecek diğer hususlar yer alır. Anlaşmalı boşanma nedir diye incelendiğinde internette protokole dair çok sayıda örnek bulunacaktır.
https://altuntas.av.tr/mersin-bosanma-avukati/
Anlaşmalı boşanmada nafaka ödenir mi?
Anlaşmalı adı verilen boşanmalarda eşler nafaka talep ediyorsa, istenilen miktar belirtilerek boşanma sözleşmesinde belirtilmelidir. Taraflar nafaka miktarı konusunda anlaşma sağlamak durumundadır.
Anlaşmalı boşanma davasında hâkim ne sorar?
Öncelikle boşanma davalarında hakim taraflara neden boşanmak istediklerini, kesin olarak boşanmak isteyip istemedikleri ve manen anlaşma içinde olup olmadıklarını sormaktadır.
Anlaşmalı boşanma ücreti ne kadar?
2022 yılı içerisinde dosya harç ve masrafları gene olarak değişiklik göstermektedir. Ayrıntılı bilgi için avukatınızla iletişime geçmelisiniz.