Anlaşmalı boşanma davası, eşlerin kendi özgür iradeleri ile birbirleriyle anlaşarak boşanma kararını vermesi ve evliliklerini sona erdirmek için birlikte açtıkları davadır. Bu davalar Türk Medeni Kanununun 166. maddesinin 3. fıkrasına göre sonuca bağlanır. Türk Medeni Kanununun 166. maddesinin 3. fıkrasına göre, eğer bir evlilik en az 1 yıl sürmüş ise, eşlerin boşanmaya birlikte karar vermeleri halinde evlilik temeli sarsılmış sayılarak eşlerin boşanmasına karar verilir.
Bu mesleki makale veya dilekçe, herhangi bir ticari kazanç hedefi olmaksızın, mesleki çalışmalarımızı internet ortamında sürdürmek, meslektaşlarımıza destek sağlamak, büromuzun uzmanlaştığı alanlar hakkında bilgilendirme yapmak ve bilimsel araştırmalarımızı paylaşmak amacıyla hazırlanmıştır. Yoğun emek ve zaman harcanarak, somut verilere dayalı ve mesleki teknik araştırmalar ışığında oluşturulan bu içerik, avukatımız tarafından, reklam yasağı yönetmeliğinin 6. ve 7. maddeleri dikkate alınarak kaleme alınmış ve yayımlanmıştır. Hukuki danışmanlık veya ücretli avukatlık hizmeti almak için lütfen kendi avukatınıza başvurunuz.
Anlaşmalı boşanma davasıyla ilgili davalara aile mahkemesi bakmaktadır. Ancak aile mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde bu görevi Asliye Hukuk Mahkemeleri üstlenmektedir.
İlginizi çekebilir: Tek Celsede Boşanma Sebepleri Nelerdir ?
Boşanma davalarının anlaşmalı olarak açılabilmesi için bazı şartlar vardır. Bu şartların ilki, boşanmak için başvuran çiftlerin evliliklerinin en az 1 yıldır devam ediyor olmasıdır. Eğer çiftlerin evlilikleri 1 yıldan daha az bir süredir devam ediyorsa boşanma davası anlaşmalı olarak açılamaz. Buna ek olarak, boşanma davasını anlaşmalı olarak açabilmek için eşlerin mahkemeye birlikte başvurmaları ya da taraflardan birinin açtığı davanın tüm şartlarını, diğer tarafın kabul etmesi gerekliliğidir. Boşanma davalarını anlaşmalı olarak açabilmenin bir diğer şartı ise eşlerin anlaşmalı olarak boşanmak istediklerini hâkim karşısında sözlü olarak dile getirmeleri gereğidir. Bu şarta göre; tarafların her ikisi de hâkime sözlü olarak boşanmak istediklerini açık ve net bir dille ifade etmelidir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır ?
Konu İçeriği
Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır sorusunu tarafların boşanma protokolünü anlaşmalı olarak düzenlemeleri ve boşanma dilekçesini birlikte vermeleriyle açılır şeklinde yanıtlayabiliriz. Bu davalar eşlerin mahkemeye birlikte başvurmasıyla veya bir eşin tek başına başvurmasıyla açılabilir. Hâkim her iki eşi dinleyerek eşlerin her ikisinin de hür iradesiyle boşanmak istediğine kanaat getirir ve anlaşma şartlarını makul bulursa eşlerin boşanmasına karar verir. Ancak hâkim boşanma anlaşmasının şartları ile ilgili gerekli görürse bazı değişiklikler yapabilir.
Anlaşmalı boşanma davası Türk Medeni Kanununun 168. maddesine göre; eşlerin en az 6 aydır birlikte yaşadıkları şehrin Aile Mahkemesine başvurularak açılır. Eğer eşlerin yaşadıkları yerde aile mahkemesi yoksa, eşler Asliye Hukuk Mahkemesine başvurarak dava açarlar. Eğer eşler 6 aydır birlikte yaşamıyorlarsa, boşanmanın anlaşmalı olarak açılabilmesi için, eşlerden birinin ikamet ettiği şehrin Aile Mahkemesine başvurmasıyla açılmalıdır. Boşanma davasının anlaşmalı olarak açılması iki tarafın ortak bir dilekçe ile Aile Mahkemesine başvurmalarıyla veya boşanma avukatları aracılığı ile açılır. Ancak bir tarafın açtığı boşanma davası şartlarını diğer tarafın kabul etmesiyle de dava açılabilir. Anlaşmalı boşanma davasında, taraflar mahkemede hâkim huzurunda, özgür iradeleri ile boşanmak istediklerini ifade ederler. Davanın anlaşmalı olarak yürütülmesi için bu maddenin yerine getirilmesi gerekmektedir. Eğer hâkim taraflardan birinin özgür iradesi ile bu kararı vermediğini saptarsa boşanma talebini reddedebilir. Boşanmanın gerçekleşebilmesi için tarafların tüm konularda anlaşmış olmaları gerekmektedir. Tarafların çocukları varsa çocukların velayetleri ve nafaka konularında da anlaşmış olmaları gerekmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Talebi Reddi
Anlaşmalı boşanma davası kararı veren taraflar maddi ve manevi tazminat, nafaka, çocukların velayeti gibi konularda anlaşmaya vardıklarını ve bu anlaşmanın detaylarını verdikleri dilekçe ile mahkemeye sunarlar. Boşanmanın gerçekleşebilmesi için, tarafların maddi ve manevi tazminat, nafaka, çocukların velayeti gibi konularda yaptıkları anlaşmaları hâkimin de uygun bulması gerekmektedir. Eğer tarafların yapmış olduğu anlaşmalarda kabul edilemeyecek bir husus varsa boşanma talebi hâkim tarafından reddedilebilir. Hâkim bu anlaşmalarda gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Her iki taraf da hâkimin sunduğu değişiklikleri kabul ederse boşanma anlaşmalı olarak gerçekleşebilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır ?
Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır sorusunu tarafların boşanma protokolünü anlaşmalı olarak düzenlemeleri ve boşanma dilekçesini birlikte vermeleriyle açılır şeklinde yanıtlayabiliriz.
Anlaşmalı Boşanma Talebi Neden Reddedilir ?
Eğer tarafların yapmış olduğu anlaşmalarda kabul edilemeyecek bir husus varsa boşanma talebi hâkim tarafından reddedilebilir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Zaman Açılabilir ?
Boşanmak için başvuran çiftlerin evliliklerinin en az 1 yıldır devam ediyor olması gerekir.