Tapu kütüğüne işlenebilen şerhler arasında Aile Konutu Şerhi de yer almaktadır. Aile konutu olarak kullanılan taşınmazlar üzerinde, mülkiyet hakkı bulunmayan eşin tapuya şerh koydurma şansı vardır. Bunun için resmi evraklar yolu ile müracaatların yapılması zorunludur. Tapu müdürlüğüne yapılacak müracaatların ardından şerh tapu kütüğüne işletilebilmektedir. Ayrıca mahkeme yoluna müracaat edilerek de şerh konması söz konusudur. Tapuya şerh konabilmesi içinse eşler arasında evlilik bağının resmi olarak kurulmuş olması gerekir.
Bu mesleki makale veya dilekçe, herhangi bir ticari kazanç hedefi olmaksızın, mesleki çalışmalarımızı internet ortamında sürdürmek, meslektaşlarımıza destek sağlamak, büromuzun uzmanlaştığı alanlar hakkında bilgilendirme yapmak ve bilimsel araştırmalarımızı paylaşmak amacıyla hazırlanmıştır. Yoğun emek ve zaman harcanarak, somut verilere dayalı ve mesleki teknik araştırmalar ışığında oluşturulan bu içerik, avukatımız tarafından, reklam yasağı yönetmeliğinin 6. ve 7. maddeleri dikkate alınarak kaleme alınmış ve yayımlanmıştır. Hukuki danışmanlık veya ücretli avukatlık hizmeti almak için lütfen kendi avukatınıza başvurunuz.
Taşınmaz üzerine konabilen bu şerh için bir adet konut üzerinde işlem yapılabilmesi mümkündür. Birden fazla konut üzerinde ayrı ayrı şerh uygulaması yapılamamaktadır. Aile konutu niteliği taşıyan ev üzerinde yapılabilen bu uygulama tapu dairesi aracılığı ile ya da mahkeme yolu ile sağlanır.
Aile Konutu Şerhi Nedir ?
Konu İçeriği
Evlilik birliğinin varlığına dayalı olarak eşlerden biri mülkiyet hakkı bulunmayan aile konutuna şerh koydurma hakkını kullanabilir. Aile Konutu Şerhi Nedir ? Tarafların merak edebileceği sorulardan yalnızca biridir. Aile konutu olarak vasıflandırılacak eve konabilen bu şerh için eşlerin evli olması gerekir. Aile konutu olarak adlandırılan taşınmazın tapu kütüğüne kayıtlı olması da bir diğer koşuldur. Şerh konulacağı zaman işlemin bir adet ev üzerinde yapılabilmesi söz konusu olur.
Aile Konutu Şerhi ile mülkiyet hakkına sahip olan eşin konut üzerindeki haklarına sınırlandırma getirildiği görülür. Mülkiyet hakkına sahip olan eş diğer eşin rızası dışında hareket etme şansını kaybeder. Bu sebeple de tasarrufu sınırlanır. Aile konutu niteliği taşıyan taşınmaz üzerinde uygulanabilen bu işlem eşlerin birlikte yaşam sürdüğü evlerini kapsar.
İlgili Makale; Aile konutu kavramı
Aile Konutu Şerhi İçin Gerekli Belgeler
Aile konutuna şerh konmak istendiğinde bazı evraklara gerek duyulur. Aile Konutu Şerhi İçin Gerekli Belgeler söz konusu olduğunda mahkeme kararı resmi evrak yerine geçer. Ayrıca aile konutu üzerinde mülkiyet hakkı olmayan eşin kanundan doğan doğrudan talep hakkını da kullanması söz konusudur.
Aile Konutu Şerhi Nasıl Konulur?
Aile Konutu Şerhi konacağı zaman eşin doğrudan talep hakkını kullanılması durumunda tapu müdürlüğüne evrak beyanı yapması gerekir. Bu belgelerden biri muhtarlık ya da apartman yönetiminden alınmış evin aile konutu olduğuna ilişkin belgedir. Evlilik cüzdanı ve fotoğraflı nüfus cüzdanı da müracaat sırasında sunulan belgeler arasında yer alır. Bunun yanında vesikalık fotoğraf da gerekir. Bu işlemleri vekil yapacağı zaman ise vekaletname ile başvuru yapılması zorunludur.
Oturulmayan Eve Aile Konutu Şerhi
Aile konutu olarak kullanılan eve şerh koyma hakkı mülkiyet hakkı olmayan eşin kullanabileceği yasal bir haktır. Oturulmayan Eve Aile Konutu Şerhi ise aile konutu olarak kullanılmayan ev için hukuka uygun olmamaktadır. Evlilik birliğine ilişkin birçok uygulama yer alır. Eşlerin bazı problemlere bağlı olarak ayrılık kararı alması durumunda boşanma davası açılması gerekli olur. Boşanma davaları anlaşmalı veya çekişmeli davalar olarak adlandırılır. Boşanma davalarına ilişkin önemli konular arasında velayet de yer alır. Boşanmada Velayet Kime Verilir ? Taraflar açısından önemli ayrıntılardan biridir.
Aile Konutu Şerhi konulabilmesi için eşlerin evlilik birliğini sürdürüyor olması ve şerh konulacak evde ikamet etmesi gerekir. Eşlerin ikamet etmediği konutun aile konutu olma özelliği bulunmamaktadır. Bu sebeplerle de mahkemeye yapılacak başvurular sırasında mahkemenin bu araştırmayı yapması gerekli olur.
Aile Konutu Şerhi Olmayan Evin Satışı
Eşlerin birlikte oturduğu ev üzerinde mülkiyet hakkı olmayan eşin aile konutuna şerh koyması mümkündür. Aile Konutu Şerhi Olmayan Evin Satışı söz konusu ise bu durumda mülkiyet hakkı olan eş, üçüncü kişiye satış yaptığında Yargıtay kararları dikkate alınır.
Aile Konutu Şerhi konusunda Yargıtay tarafından alınan çeşitli kararların zaman içerisinde farklılık gösterdiği görülürken son dönem uygulamaları uyarınca aile konutunun korunması konusunda tapuda şerh koşulu aranmadığı dikkat çekmektedir. Bu durumda dava konusu olabilecek taşınmazın fiili olarak aile konutu olduğunun belgelenmesi durumunda; aile konutunun yasalar gereği koruma altına alınması gündeme gelmektedir.
Kiradaki Eve Aile Konutu Şerhi
Aile konutu şerhi aile bireylerinin ev sahibi olmasına gerekmeksizin kira ile kullanılan ev için de konulabilmektedir. Aile bireyleri kira ile oturulan evi de aile konutu olarak bildirebilirler. Kira sözleşmesi yapıldığı zaman sözleşme de ismi bulunan kişinin dışında, diğer kişinin isminin yazmasına bakılmaksızın ismi yazılmayan taraf da söz hakkı sahibi olarak kabul edilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Aile konutu şerhini kimler Koydurabilir?
Konutta ikamet eden fakat konutun sahibi olmayan kişi koydurabilmektedir.
Aile konutu şerhi satışa engel mi?
Konutun satılabilmesi veya icra emri konulabilmesi için öncelikle aile konutu şerhinin kaldırılması gerekmekedir.
Eve konulan şerh nasıl kaldırılır?
Bu şerhi bir eş koydurmuşsa yine aynı eş iptal ettirebilir. İkisi birden koydurmuşsa kisinin onayı ile iptal edilmektedir.
Adem
Eşim aile konutu şerhi koydurdu gu mulkiyette oturmuyoruz şuan konut kirada ve biz başka bir konutta kirada oturuyoruz bu şerhi kaldira bilirmiyim